srijeda, 2. siječnja 2013.

Najveći buvljak urbanog karaktera – Bazaar



Riječ bazar potječe iz perzijske riječi baha-čar i znači "mjesto cijena". Riječ se tokom godina proširila svijetom i prihvaćena je u mnogim jezicima gdje se obično koristi kao sinonim za "buvljak" odnosno trgovinu raznom pa i rabljenom robom po niskim cijenama. 

Buvljaci ove vrste ne održavaju se samo u našoj metropoli već su dobro uhodana praksa i u drugim svjetskim gradovima poput New Yorka, Los Angelesa, Berlina, Pariza, Tokija i dr.     


Svi oni kreativni i maštoviti mogli su pronaći nešto za sebe i svoje najmilije na jesenskom buvljaku održanom 6. listopada u Staroj klaonici u Heinzlovoj ulici u Zagrebu. Vrata Stare klaonice otvorila su se u 11 i zatvorila u 18 sati, a mnogobrojni su posjetitelji u velikom broju posjetili buvljak već od njegova samog otvaranja.  Ljubitelji buvljaka već su dobro upoznati s tradicijom kupovanja vintage odjeće, a ovogodišnji Bazaar imao je zaista veliku ponudu. Moglo se pronaći od ukusne domaće hrane, povoljnih dizajnerskih komada do najobičnije rabljene robe po simboličnim cijenama. Ukratko rečeno - na Bazaaru nije bilo toga što ne biste mogli pronaći!


Hodnici kompleksa stare klaonice i ogromne napuštene hale daju poseban ugođaj ovakvom tipu događaja. Izlagači i kupci odali su dojam veselog, gotovo predbožićnog duha i raspoloženja. Specifičan prostor poput Stare klaonice, koji je nekima poznatiji kao mjesto za noćni izlazak, savršeno se uklapa u cijelu priču. Ogromna prostorija bez zidova sažima jednu povezanu zajednicu u kojoj ljudi nesmetano cirkuliraju i komuniciraju jedni s drugima. Mlađi posjetitelji imali su priliku kušati neke stare domaće specijalitete iz „bakine kuhinje“, dok su stariji mogli ući u svijet mlađih generacija koje sa sobom donose i novitete u modnom izričaju. Bilo je i zanimljivih izložaka mladih dizajnera koji su na ovaj način htjeli predstaviti svoj rad, bilo da je riječ o odjevnim predmetima ili nakitu.


Ono što je mnogima također zapelo za oko jest činjenica da je buvljak spojio još jednu korisnu i plemenitu stvar u priču. Riječ je o Azilu Dumovec – skloništu za napuštene životinje koje svim raspoloživim sredstvima promovira udomljavanje napuštenih životinja i senzibilizira javnost oko ovog problema. Ispred ulaza imali su štand na kojemu su posjetitelji mogli upoznati pse, kupiti nešto i tako osigurati barem simboličan novac za životinje koje borave u azilu. Bazaar je ispunio sva očekivanja, od organizatora do izlagača i kupaca. Možemo biti ponosni da je Zagreb dio jedne ovakve priče kojom se ponose i najrazvijeniji gradovi u cijelom svijetu.


1 komentar:

  1. Super način za iskoristiti napušten prostor i ubiti popodne. Budući da je zima duga i hladna smatram da bi trebali preseliti Hrelić ovdje. Osim na Hreliću i Britancu svake nedjelje se buvljak održava i u Studiju smijeha (http://www.facebook.com/events/101109820038510/)

    OdgovoriIzbriši