petak, 14. prosinca 2012.

Izložba radova s natječaja "Bor s nama/ Xmas Superstore 2012" u HDD-u


Izložba dizajnerskih radova koja se održava od 2009. godine u zagrebačkoj HDD galeriji i ove je godine otvorila vrata dizajnerima koji su pokušali tematizirati blagdanske rituale. Ovogodišnja izložba pod nazivom „Bor s nama/ Xmas Superstore 2012“ ponovo donosi kritičke i duhovite dizajnerske interpretacije božićnih rituala i rekvizita.  Tema ove izložbe odnosi se na euforiju i konzumerizam koji se svake godine ponovo javljaju u predbožićno doba, a autori radova kritički se osvrću na takvu situaciju. Dizajneri su razmišljali o predmetu kojega osmišljavaju kao o tržišnom proizvodu koji dolazi u već ionako prezasićenu blagdansku ponudu. U prostorima Hrvatskog dizajnerskog društva od ovog je utorka izloženo nekoliko radova koji su konkurirali na ovom natječaju. Izložba je osmišljena kao imaginarni dućan u kojemu se prodaju natječajni radovi kao proizvodi u bilo kojem drugom dućanu s božićnim rekvizitima.



Projekt je niskobudžetan od samog početka, naglasak se stavlja na nove i dobrodošle ideje te se potiče kreativnost i promišljanje o danoj situaciji. Natječajni radovi mogu se vidjeti u prostorima HDD-a svakog radnog dana od 10 do 20 i subotom od 10 do 15 sati. Ulaz je besplatan pa svako koga zanima kako su različitim razmišljanjima dizajneri dali kritiku temi božićnog bora slobodno mogu doći pogledati izložbu na adresi Boškovićeva 18.



Nagrađeni radovi biti će pušteni u distribuciju. Na natječaj su pristigla ukupno 43 natječajna rada, a ocjenjivački sud dodijelio je 3 nagrade i 8 priznanja. Prvu nagradu u iznosu od 5000 kuna dobio je rad pod nazivom „Recept za druženje“ gdje su autorice kroz konzumiranje hrane i druženje kao dvije prepoznatljive božićne aktivnosti interpretirale temu. Prostor je uređen u minimalističkom stilu; sa bijelim policama i bijelim zidovima podsjeća na zimsko doba u kojem se nalazimo i dobro se uklapa u samu ideju cijele izložbe. Nagrađene radove možete i kupiti pa stoga ako vas zanima nešto drugačije evo ideje što pokloniti za nadolazeće blagdane!


1 komentar:

  1. Kritika konzumerizma u vrijeme Božića,palac gore. Ovo je izložba za mase jer ljudi nikako da shvate pravu bit Božića.

    OdgovoriIzbriši