četvrtak, 3. siječnja 2013.

Otvorenje staze na Sljemenu




Svake zime zagrepčani se vesele otvaranju skijaške sezone na Sljemenu. Skijaške staze i žičare smještene su na sjevernim obroncima Medvednice, a staze započinju gotovo na samom vrhu te se spuštaju na istok Bijelom livadom i na sjever Crvenim spustom. Na stazama postoje 3 žičare, 2 vučnice i trosjedna žičara koja se nalazi na Crvenom spustu. Osim dnevnog skijanja na Sljemenu je postoji i noćno skijanje koje je omogućeno sustavom rasvjete na Crvenom spustu i Bijeloj livadi.


Svakom po potrebi -neki se sanjkaju, grudaju i uživaju u zimskim radostima na Činovničkoj livadi dok oni željni malo većeg adrenalina skijaju na stazama. U subotu uoči Božića 22.12. sljemenske staze bile su dostupne zaljubljenicima u ovaj zimski sport. Snijeg, sunce, ne prehladno vrijeme i dobro raspoloženje je ono što je karakteriziralo doduše kratko, ali „slatko“ otvaranje Sljemena za skijaše. Na početku staze, odnosno crvenog i bijelog spusta nalazi se popularno zvana „kućica za bordere“ gdje se svatko može odmoriti, popiti ili pojesti nešto. Ljubazni gazda uvijek je dobre volje i raspoloženja te  spreman na šalu i razgovor. Jer ipak, nakon okrijepe lakše je i ljepše vratiti se na stazu i uživati na snijegu.



Otvaranje Sljemena prethodilo je utrci koja se već tradicionalno održava na Sljemenu, a to je svima nam poznata „Snježna kraljica“. Topovi za umjetni snijeg radili su cjelodnevno kako bi se omogućilo da se utrka održi. Snijega nedostaje jer nije padao već nekoliko tjedana, ali to nije omelo organizatore da naprave sve što je moguće kako bi naša Snježna kraljica zaživjela i ove skijaške sezone. 


Nema komentara:

Objavi komentar