petak, 7. prosinca 2012.

Sveti Nikola razveselio djecu u Cinestaru



Sveti Nikola, poznat kao svetac katoličke i pravoslavne crkve zaštitnik je moreplovaca, ribara, pekara, zatvorenika, putnika, brodova, trgovaca, studenata i djece. Danas ga doživljavamo kao lik koji na blagdan Sv. Nikole donosi darove i uveseljava najmlađe. Dan Svetoga Nikole obilježava se 6.12. pa je sukladno s time jučer u zagrebačkom Cinestar kinu u Branimir centru bio organiziran dolazak Sv. Nikole nakon projekcije večernjeg crtića. Djeca  su bila oduševljena njegovim dolaskom te su ga s nestrpljenjem željeli zagrliti ili se uslikati s njime. Oko 300 mališana radosno i pomalo u čudu, gledali su Svetog Nikolu koji je za svakoga od njih imao poklon. Poklone su pripremili djelatnici Cinestar kina u suradnji s McDonald'som, a svaki je poklon sadržavao pokoju igračku i neizbježne slatkiše.


Djeca su neiskvarena i iskrena. Vanjski svijet još nije dovoljno utjecao na njih da bi prihvatili nametnute obrasce ponašanja. U jednu je ruku fascinantno vidjeti kako najmlađi iskreno komentiraju određene stvari i situacije ne bojeći se reći ono što stariji nerijetko zadrže u sebi. Jeste li se ikada našli u situaciji kada dijete kaže nešto što svi prisutni misle, ali nikada to naglas nebi izgovorili? Takve se situacije događaju često, jer djeca kao bića koja još nisu upoznala svijet i općeprihvaćena pravila ponašanja u njemu; što volimo formulirati kao „što se smije, a što ne“, nemaju kočnicu koja ih suspreže u bilo čemu. Djeca imaju moć koje nisu svjesni. Sve što kažu neće im se uzeti za zlo  jer - to je ipak reklo samo jedno dijete.



Svetog Nikolu sinoć je utjelovio naš animator, stand up komičar i glumac poznat pod umjetničkim imenom Marko Petar Orešković. Marko već ima iskustva u stvaranju ovakvih priča i radu s djecom. S djecom nije uvijek lako, znaju biti zahtjevna i postavljati pitanja na koja odrasli često nemaju spreman odgovor. Sinoć se u tom moru djece osjećalo blagdansko raspoloženje i svaki je mališan samo čekao svoj poklon. Opuštena atmosfera i sreća na licu djece izmamila je osmjehe i kod roditelja. Mora  se priznati da svi koji su jučer bili na druženju sa Svetim Nikolom otišli su doma radosni i sretni – blagdani su počeli, i to u najboljem mogućem svijetlu!


Nema komentara:

Objavi komentar