utorak, 11. prosinca 2012.

Novootvorena izložba "Finalisti" u Laubi



Lauba je najjednostavnije rečeno kuća za ljude i umjetnost. Izložbeni prostor koji je otvoren prije niti pune 2 godine privukao je mnoge da ga posjete. Izložba „Finalisti“ koja je ovog četvrtka postavljena u Laubi biti će na repertoaru mjesec dana, nakon čega će ju zamijeniti idući postav. Lako zaključujemo da se postav mijenja svakih mjesec dana. Upravo s time ne daje se prostora sivilu i dosadi već se potiče aktivno bavljenje umjetnošću i mogućnost da se što više umjetnika predstavi sa svojim radovima . 


Uz izložbeni prostor postoji i Coworking prostor u Laubi. Ako netko ne zna što je Coworking prostor najjednostavnije je zamisliti prostoriju koja odiše radnom atmosferom i s pripadajućom tehnološkom opremom je sve što trebate ako ne znate gdje biste na miru mogli raditi. Najam prostora dnevno iznosi samo 50 kn, dok je za mjesec dana cijena 1000 kn. Projekt Coworkinga pokrenut je diljem svijeta, a cilj je okupljanje ljudi koji trebaju miran i adekvatan prostor u kojemu mogu raditi i stvarati.

Coworking prostor u Laubi
Na samom ulazu nalazi se zanimljivo ulje na platnu pod nazivom „Potpisivanje deklaracije o pripajanju Zapadne Hercegovine i Popova polja Republici Hrvatskoj“ najvećeg hrvatskog suvremenog umjetnika figurativnog slikarstva Lovre Artukovića. Kako ja kao laik ne bih objašnjavala bit djela iz razgovora umjetnika koji je objavljen u katalogu „Finalisti Zbirke Filip Trade“ izdvjila bih slijedeće: „Htio sam se jednostavno poigrati s uobičajenom predodžbom o slikarstvu kao elitističkoj disciplini, namijenjenoj eliti, koju je elita uvijek koristila u prezentiranju svoga statusa. Napravio sam jedan reprezentativan, „dvorski“ portret svojih prijatelja – takozvanih običnih ljudi. Također, namjera mi je bila napraviti nešto što, isto tako, u našem vremenu baš nije uobičajeno za medij slikarstva; naime htio sam napraviti jednu humorističnu sliku.“


Potpisivanje deklaracije o pripajanju Zapadne Hercegovine i Popova polja Republici Hrvatskoj

Djela umjetnika Matka Veića pod nazivom „Unutarnja zbivanja“ posebno su mi zapela za oko. Autor koji se igra različitim simbolima pokušava prikazati od čega su satkane i čime su određene misli svakog pojedinca. Naizgled nepovezane stavke „nabacane“ po platnu razmišljajući dobivaju potpuno novo i smisleno značenje. Djelo koje prikazuje psa koji kao da će iskočiti iz platna želi potaknuti ljude da se suoče s onim animalnim što se nalazi u svakome od nas. Pozadina je napravljena tako da promatrajući djelo zaista izgleda trodimenzionalno i time Veić stavlja naglasak da stanemo i zamislimo se.

Unutarnja zbivanja




1 komentar:

  1. Požalila sam što nisam bila, imalo se što za vidjeti. Ova slika sa psom koji želi iz platna ima poantu i izgleda moćno.

    OdgovoriIzbriši